uk

Back to posts

Різниця між тепловізорами та приладами нічного бачення (ПНБ)

Якщо коротко, то

Тепловізори та прилади нічного бачення (ПНБ) досить сильно відрізняються за принципом роботи, та картинкою яку отримує оператор. Тепловізори "бачать" тепло, що виділяють різні предмети, тоді як ПНБ збільшують яскравість наявного світла навколо вас. Іншими словами, тепловізори дають змогу сприймати світ по-іншому, в тий час як, прилади нічного бачення (ПНБ) дозволяють нам бачити, як кішки, у темряві.

Ось і все. Тут ми можемо закінчити цю статтю 😉

Якщо цього недостатньо для вас, то давайте розбиратись.

Як виглядає світ через них

Гаразд, скажемо лише, що ми говоримо про цивільну версію цих пристроїв.

Тут ви можете побачити зображення з кожного пристрою. Тепловізори зазвичай мають щонайменше п’ять різних стилів зображення, наприклад Color (показано нижче) і White-hot (також показано нижче). Оператор може вибрати найбільш зручний стиль залежно від особистих уподобань, середовища та задачі.

Тепловізор в режимі Color
Тепловізор в режимі White-hot

Аналогові прилади нічного бачення (ПНБ) мають картинку в твох тонах: зелений фосфор (Green phosphor)і білий фосфор (White phosphor). На перший погляд, люди можуть помилково прийняти білий фосфор, за зображення з тепловізора в режимі White-hot, jднак інформація, яку надають обидва зображення, кардинально відрізняється.

Картинка з ПНБ з зеленою трубкою (Green Phosphor)
Картинка з ПНБ з білою трубкою (White phosphor)

Ключові відмінності

Давайте розглянемо відміності тепловізорів та ПНБ у цій таблиці. Ця таблиця стосується лише версій цивільного рівня, які доступні в Європі.

Функція Тепловізори Прилади нічного бачення
Принцип роботи Фіксують тепло яке випромінють обʼєкти Багатократно підсилюють доступне світло
Умови до освітлення Ніяких (Працює в повній темпноті) Потребують мінімального світла або ІЧ-випромінювача
Можуть бачити через тумап, дим ✅ (ключова перевага) 🚫
Можуть бачити через скло 🚫
Можливість використовувати вдень 🚫
Невидимі для ворога ✅/🚫 (якщо ІЧ-випромінювач вкл.)
Еффективна відстань до 2,500м (для цивільних версій) до 500m (для Gen 2+/Gen 3)
Ціни 800 EUR – 5,000 EUR 2,200 EUR – 10,000 EUR

Отже, тепловізори кращі? Не буду брехати, важко сказати напевно. Кожна технологія має свої плюси та мінуси, тому це справді залежить від ситуації та того, яка задача перед вами стоїть.

Використання

Давайте розглянемо реальне застосування обох типів у сучасній війні. На базі військового досвіду в російсько-українській війні.

Так, існують пристрої наступного покоління, які поєднують, в одному приладі, на одному зображенні теплове та нічне бачення, але ми не будемо розглядати їх сьогодні, оскільки вони ще не набули широкого застосування, ще не доступні для цивільного ринку.

Тепловізори

Найцікавіше те, що конкрені ці тепловізори та монокуляри створювалися для полювання, але вони стали значною перевагою для нас, у війні, завдяки своїм неймовірним характеристикам, особливо враховуючи їхню ціну.

InfiRay Tube TH50 v2 mounted on sniper rifle SVD
  1. Спостереження, розвідка та виявлення цілей: виявлення та ідентифікацію особового складу ворога, його транспортних засобів та обладнання  навіть якщо вони закамуфльовані або приховані. Наші воїни часто використовують тепловізори в окопах, на позиціях чи під час розвід-місій, що вчасно виявити ворога;
  2. Тепло-приціли: можливість встановити на снайперські гвинтівки, автомати та навіть кулемети для підвищення точності, дальності, зручності при стрільбі в умовах слабкого освітлення, поганої видимості (туман, дим). Велика кількість нічних, піхотних, боїв стала можливою за рахунок таких прицілів, що і стало звичною практикою. Під час АТО, це була неймовірна перевага в руках бійців;
  3. БПЛА: більшість безпілотних літальних апаратів, для цивільних дронів маю тепловізори на борту. Це надає можливість отримувати розвідувальні дані про пересування та позиції противника, на великих відстанях, в реальному часі;
  4. Пошук та порятунок: пошук поранених солдатів, полонених або цивільних осіб під час і після боїв або поточних операцій;
  5. Безпека периметра: одним із потенційних заходів безпеки є встановлення тепловізійних камер навколо військових баз або позицій. Ці камери можуть виявляти ворога та інші неопізнані обʼєкти, підвищуючи загальну безпеку зони.

Ось відео з дрона, оснащеного тепловізором (в режимі White-hot), зняте на полі бою в Україні.


Та відео того, як тепловізор бачить скрізь густий туман.

Прилади нічного бачення

Якщо ви викорстовуєте ПНБ з ІЧ-підсвіткою або ІЧ-лазером для прицілювання, то майте на увазі, що ви можете бути видимими для ворога, якщо він також використовує ПНБ.

  1. Переміщення в ночі: можливість встановити ПНБ на шолом є величезною перевагою над тепловізорамии та робить їх зручними у використанні;
  2. Ближній бій, зачистки: ефективне ведення вогню, під час нічних операцій, силами спецпідрозділів. Використання ІЧ-лазера, для гвинтівки, рекомендовано для швидкої та влучної стрільби;
  3. Спостереження та розвідка: збір розвідданих про позиції та дії противника в умовах слабкого освітлення. Як альтернатива тепловізорам, або їх доповнення;
  4. Водіння: водії можуть використовувати ПНБ для їзди в темряві без увімкнених фар. Окуляри нічного бачення мають перевагу перед тепловізорами в тому, що вони можуть бачити крізь скло (тепловізори — ні);
  5. Приціли для зброї: використовують рідко, але такі є на озброєнні.

Ось чудове відео про навчання армії США в Афганістані. Відео було знято за допомогою ПНБ в зеленому фосфорі.

Заключення

Раніше ці технології були доступні лише вузькому списку сил спеціальних операцій. Проте завдяки доступній ціні вони зараз широко використовуються в сучасній війні, новий виток поширення вони набули під час війни в Україні. Їх наявність дозволила військовослужбовцям отримати стратегічну перевагу над ворогами, що призводить до значних змін у тактиці бою. Наприклад, нічних боїв набагато більше, ніж у попередніх війнах і конфліктах.

У наступних статтях ми розглянемо кожен тип пристрою, щоб дізнатися про його унікальні особливості, як їх обирати під час покупки, та як використовувати  для своїх задач.

Сподіваємося, ви дізналися щось нове про ці пристрої, їхні ключові відмінності та випадки використання, щоб допомогти українській армії стати сильнішою.

Підтримайте нашу місію по зміцненню української 🇺🇦 армії високотехнологічним спорядженням, зробивши донат нижче.

Dmytro Kravchenko
September 8, 2023

Help us to empower 💪🏻
Ukrainian Army
with High-Tech Gear

$6,460
Total raised